pexels-grape-things-3840335.jpg

ONZE WIJNHUIZEN

Wijnhuis Azienda Agricola San Lazzaro 

Het bedrijf is overgenomen in mei 2003 en ligt op een hoogte van 290 meter boven de zeespiegel in de heuvels van de Marken in Italië. Van dit bedrijf hebben wij, naast de Polesio, ook de Griffola en de Pecorino.  Paolo vertelde dat hij het bedrijf heeft overgenomen van zijn vader en er een eigen en nieuwe impuls aan heeft gegeven door te werken met zoveel mogelijk natuurlijke middelen en met respect voor het milieu. Paolo vertelde vol passie hoe ‘nieuwe’ wijn geboren wordt en hoe ze met anderen samen deze wijn proeven en laten rondgaan tot ze een naam hebben die passend is bij de smaak, die het verhaal vertelt van de nieuwe wijn. Het wijnhuis is een klein bedrijf met 15 hectare wijngaarde en 3 hectare olijfbomen en bos. Ze produceren ongeveer 40 000 flessen biologische wijn per jaar. Op het erf staat de oude boerderij waarin vader woont, daarnaast is een nieuwe woning met proeflokaal gebouwd waar Paolo met zijn gezin woont en gasten ontvangt. Paolo heeft niet de ambitie om groot te worden en voor massaproductie te gaan. Hij gaat voor het ambacht en wil ontdekken wat de natuur doet en hoe daar mooie nieuwe combinaties en wijnen uit te maken zijn. Wij waren onder de indruk van de wijnen die we geproefd hebben en ook de diversiteit daarin. Tempovino wil in de toekomst meer wijnen van dit bedrijf naar Nederland brengen, zodat ook u kunt genieten van heerlijke, eerlijke wijn.

Wijnhuis Klet Brda

Vinska Klet, de coöperatie van Goriška Brda -de officiële naam van de Sloveense streek die aan de Italiaanse kant Collio heet- is verreweg de grootste producent van de streek. Deze coöperatie, met bijna 500 leden en zo’n 1200 hectare wijngaarden, vinden we in het dorpje Dobrovo. De coöperatie heeft een kadastraal systeem waarin alle wijngaarden van alle leden geregistreerd staan. Hoeveel hectare, waar, welke stokken, en van welke druivenrassen. Door twee agronomen wordt het hele jaar gecontroleerd in de wijngaarden. Dat zorgt er voor dat de kwaliteit van de druiven die binnenkomt, zeer hoog is. Brda produceert de beste druiven, beter dan die uit het Italiaanse deel van de streek, Collio, omdat het terroir beter is. In Italië ligt een deel van de wijngaarden in de vlakte. 110 producenten zijn eigenaar van van 70% van de wijngaarden, dus de rest is volkomen versnipperd. Met een totale productie van zo’n 5 tot 7 miljoen liter jaarlijks is dit een echt grote en belangrijke producent. Het is een prestatie van formaat dat inmiddels verreweg het grootste deel op fles wordt verkocht. Dat is een teken dat de kwaliteit de afgelopen jaren sterk is gestegen, en positief voor de toekomst.

Wijnhuis Feline

Dit is het verhaal van de Accademia dei Racemi, een wijnbouworganisatie die tot doel heeft het bewustzijn van de historische grootsheid van de Puglian-druivensoort Primitivo te vergroten. Opgericht in 1998 door Gregory Perrucci en zijn vrouw Elisabetta Gorla (de eigenaren van Felline), bestaat het uit 5 wijnmakerijen, waarvan Felline er maar één is. Sinds 1996 brengt de Accademia gepassioneerde wijnbouwers, agronomen en wijnmakers samen met als doel de productie van kwaliteitswijnen uit Puglia te promoten. Ze zijn ook geïnteresseerd in het zoeken naar de beste wijngaarden in de regio en om ervoor te zorgen dat ze worden beplant met lokale variëteiten, vooral Primitivo.